---
Dit bericht wordt verzonden naar iedereen die zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief op www.kikkerije.nl een boeking heeft geplaatst in het boekingssysteem of zich heeft aangemeld op de SVR vakantiebeurs. Kunt u deze mail niet lezen klik dan hier op
---

Camping de Kikkerije Nieuwsbrief september  2023                                Nummer 183

Tijd

De laatste maand van het campingseizoen 2023 staat voor de deur. Wat gaat een jaar toch snel weer voorbij. Het lijkt wel gisteren dat wij het nieuwe seizoen inluidden en nu schrijf ik de laatste nieuwsbrief voor het seizoen alweer. Dat de tijd snel gaat is ook wel een goed teken aangezien je dan leuke dingen meemaakt.

Over het weer van afgelopen maand zullen wij het maar niet hebben. De positievelingen  onder ons zullen best veel mooie dagen hebben kunnen ontdekken. Voor mensen die gefixeerd zijn op regen zal dit toch een ander beeld geven. Buienradar stond vaak vol met buien die van tijd tot tijd leeg liepen.

Deze maand ben ik weer eens op de radio te horen geweest. “Wat is er aan de hand?” hoor ik u denken. Nou, deze keer was het gewoon een leuk interview over onze camping en wat hier allemaal te doen is.  Ik werd gevraagd voor een interview met “Anouk in de middag”. 

In dit programma wordt elke middag aandacht besteed aan een camping in Drenthe. En dit keer dus aandacht voor camping de Kikkerije. Het interview is via deze link terug te luisteren. Rond 8 minituut 30 start het interview met mij.

Deze maand ben ik ook weer een jaartje ouder geworden. Ter gelegenheid van onze trouwdag en mijn verjaardag hebben wij een boottocht met Jan Plezier gemaakt.   Wij zijn uit Meppel vertrokken en zijn doorgevaren naar Lemmer. Daar hebben wij naar het Skutsjesilen gekeken.

Wij hadden vorig jaar ook al een boottocht gedaan dus wij wisten al dat de verzorging aan boord prima geregeld was. Van het Skutsjesilen zelf begreep ik weinig maar het was wel erg leuk om naar te kijken. Na het Skutsjesilen heerlijk gedineerd aan boord van de Nirvana en doorgevaren naar Sneek. Daar stonden de bussen klaar om ons weer veilig naar Meppel te brengen.

De Jan Plezier verzorgt tijdens het seizoen diverse boottochten die vanuit Meppel vertrekken. Misschien een leuk idee voor volgend jaar als u op onze camping de Kikkerije komt logeren  dan heerlijk een dagje met de boot erop uit.

 

Weet u nog dat ik in de nieuwsbrief van Mei 2023 meldde dat de Steenwijkerstraatweg, de weg waar de camping aan ligt, volgend jaar aangepast zou worden. De gemeente Meppel heeft besloten om de werkzaamheden in twee delen te gaan uitvoeren.

Fase 1 start al op 12, 13 en 14 september dit jaar. Dat is veel sneller dan dat wij hadden verwacht. Beter toch? In de eerste fase wordt de middenstreep vervangen door een rode rammelstrook. Deze strook ligt iets hoger dan de normale weg, is 50 cm breed en geeft een geluid als je er met je banden overheen rijd. Tevens wordt de snelheid verlaagd van 80 km/uur naar 60 km/uur

Ik heb op de foto de rode middenstreep aangebracht om een idee te geven wat de gemeente gaat uitvoeren. De tweede fase, waarbij bij villa Kalkoven en de uitrit van de Bunskamp aanpassingen worden uitgevoerd staat gepland voor begin 2024. Voordat het nieuwe campingseizoen van start gaat moeten alle aanpassingen zijn uitgevoerd. Wij hopen van harte dat de Steenwijkerstraatweg dan een stuk veiliger wordt dan dat ie nu is.

Misschien is het u al opgevallen maar op onze site missen momenteel de meeste foto’s. In totaal stonden er meer dan 3000 foto’s bij ons op de site. Laatst kreeg ik een mailtje dat 1 foto uit 20218 niet door ons op de site had mogen worden geplaatst. Aangezien ik al meer dan twintig jaar foto’s op de site plaats weet ik echt niet van alle foto’s wat erop staat.

Om nu heel veel juridisch gedoe en kosten te voorkomen heb ik uit voorzorg alle foto’s van voor 2022 van de site verwijderd. Uiteraard doodzonde maar hiermee kan ik wel al dat gedoe voorkomen. In het najaar ga ik met Caroline er eens rustig voor zitten en gaan we alle foto’s eens bekijken en vaststellen of ze inderdaad van ons zijn.

Foto’s die zeker van ons zijn en ook nog eens zeer recent zijn gemaakt ziet u in de verrassingen uit de omgeving. Zoals vorige maand al aangegeven hebben wij deze maand aandacht voor het drukkerijmuseum wat nog steeds met sluiting wordt bedreigd. Een mooi uitje om de komende herfst naar toe te gaan.

Wat gaat de tijd toch snel, staat de herfst al bijna voor de deur. Nog eventjes en dan vallen in plaats van de regen, de blaadjes weer van de bomen. Wilt u dit seizoen nog een paar dagen, weken of misschien nog een maand op vakantie dan kunt u bij ons terecht. Wij hebben een paar leuke aanbiedingen (zie verderop in de nieuwsbrief).

Zo dit is helaas alweer de laatste reguliere nieuwsbrief van 2023. Zo rond de kerstdagen ontvangt u de kerstnieuwsbrief en op dinsdag 2 januari 2024 kunt u de eerste nieuwsbrief van 2024 in uw mailbox verwachten.

Wij wensen u een goede herfst toe.

Met vriendelijke groeten

Jan Koop de Wolde

Verrassingen uit de omgeving

In deze rubriek laten wij u elke maand via de nieuwsbrief kennis maken met verrassende plekjes in de omgeving van onze camping.   

Deze keer laten wij u kennis maken met ons mooie drukkerijmuseum.

Bijna was het er niet meer geweest….. door een vreemd besluit van het gemeentelijk college, was er bijna sprake geweest van sluiting van het beste stukje erfgoed dat Meppel te bieden heeft: het drukkerijmuseum. 

Voor wie het niet weet: Meppel is van oudsher een drukkersstad, waarvan de geschiedenis ruim 300 jaar geleden al begon. In ons prachtige centrum hadden wij in de hoogtijdagen zo’n 15 drukkerijen, waarvan er nu nog enkele over zijn.

De geschiedenis van de drukkunst mag dan nog niet zo heel oud zijn, de mens is al sinds het eerste bestaan bezig geweest met communicatie via beeld. Overal ter wereld kom je dat tegen en het maken van de eerste boeken (blokdruk met stempelplaten) stamt uit 868 (China).

Door de eeuwen is er veel veranderd en de eerste kopergravure ontstond ergens in de 15e eeuw. Vooral gebruikt voor cartografie, want men wilde maar wat graag de wereld in kaart brengen. Koper is echter zacht materiaal dat op den duur dichtslibt, dus werd dit opgevolgd door steendruk. Iets wat bij toeval ontdekt is, maarre, tekende men niet al in de oertijd op steen? Hahaha!

Het is uiteraard de bedoeling dat ik u niet teveel informatie geef, anders maak ik u niet meer zo nieuwsgierig naar hoe het zit; maar in ons mooie drukkerijmuseum krijgt u genoeg uitleg over steendruk en waarom er een van Gogh op de steen is te zien. En al die loden letters dan…….?

Ook die zijn een vernieuwing in de drukkunst, maar hoe kun je nu drukken zonder papier? Op bovenstaande foto ziet u een papierpulp bak. Het pulp kan geschept worden met een raam en daarna op een vlakke ondergrond gedroogd worden. In de kunstenaarswereld is er nog steeds veel vraag naar geschept papier! Als het u leuk lijkt, kunt u zelf papier gaan scheppen en dan krijgt u een diploma mee naar huis.

Met papier en letters is de basis voor een boek al snel gemaakt en dat is ook een goede basis voor onze dagelijkse krant. Uiteraard wordt de krant niet meer op deze wijze gemaakt, maar het is zo indrukwekkend om te zien hoe die prachtige persen werken.

 

 

De Heideberg is een van de beroemdste en meest gebruikte drukpersen ter wereld en mag wel de Stradivarius onder de drukpersen genoemd worden. Ze zijn ook vandaag nog wereldleider op het gebied van vellenoffset machines.

Als alle pagina’s geprint zijn, kun je er een boek van maken (of een krant) en dat gebeurt in de boekbinderij. In het museum lopen een flink aantal vrijwilligers rond die vol passie vertellen over hun vroegere vak, dus ook over boekbinderij kunt u zicht volledig laten informeren.

Met boeken heb ik ook wel wat (naast drukwerk, want als eindredacteur kwam ik nog wel eens bij een drukkerij), omdat ik dol ben op lezen. Fictie en non fictie. Ik heb ook veel echt oude boeken in handen gehad en wat een prachtexemplaren waren dat soms.

In mijn tijd werd er al hoofdzakelijk met film gewerkt. Niet de cinema versie natuurlijk. Maar ook hier kunnen de vrijwilligers u alles over vertellen. Wat erg leuk is, is dat er ook zeefdruk te zien is en dat u het zelf mag uitproberen. 

Misschien heeft u zich weleens afgevraagd hoe toch al die afbeeldingen in boeken terecht komen of hoe sommige kunstwerken tot stand komen….. hier is ook het antwoord op.

Alles op het gebied van drukwerk is terug te vinden in dit museum. Ook voor kinderen is dit een heerlijk museum, waar ze letterlijk en figuurlijk graag blijven plakken. Eerlijk gezegd denk ik niet dat alleen de kinderen zich prima vermaken aan de plaktafel.

In de knutselhoek kunnen jong en oud zelf aan de slag met het maken van “drukwerkjes”. U gaat deze dag zeker niet met lege handen naar huis. Al is het maar omdat u in het winkeltje, onder het genot van een kopje koffie, véél te leuke kaarten kunt vinden!

Als afsluiter….. hoe worden toch die doosjes gemaakt die je zelf kunt vouwen? U mag zelf zo’n doosje laten stansen en dan in de knutselhoek vouwen en versieren. Zeker weten dat u niet met lege handen naar huis gaat!

Heel veel plezier in het drukkerijmuseum Meppel en op de camping mag u een prachtige informatiegids  over het museum af komen halen bij de receptie.

 

Caroline

 

 

Aanbieding
 

Camping maand aanbiedingen

Najaarsaanbieding oktober.

Alleen voor caravans en campers tot 6 meter. 

de hele maand voor: slechts € 325,=*

In oktober nog plaatsen aan het water vrij. 

* Elektra wordt per kWh in rekening gebracht. Vraag naar de voorwaarden. Vermeld bij uw boeking "maandaanbieding". 

 
Archief

Nieuwsbrieven 2022

Nieuwsbrief januari 2022

Nieuwsbrief februari 2022

Nieuwsbrief maart 2022

Nieuwsbrief april 2022

Nieuwsbrief mei 2022

Nieuwsbrief juni 2022

Nieuwsbrief juli 2022

Nieuwsbrief Augustus 2022

Nieuwsbrief september 2022

Nieuwsbrief kerst 2022

Nieuwsbrieven 2023

Nieuwsbrief januari 2023

Nieuwsbrief februari 2023

Nieuwsbrief maart 2023

Nieuwsbrief april 2023

Nieuwsbrief mei 2023

Nieuwsbrief juni 2023

Nieuwsbrief juli 2023

Nieuwsbrief augustus 2023

Nieuwsbrief september 2023

 

Inschrijven nieuwsbrief

Heeft u genoten van onze nieuwsbrief  en bent u nog geen nieuwsbrief abonnee? U kunt elke maand onze nieuwsbrief via de mail ontvangen als u hieronder uw u e-mail adres achterlaat.

                                     
Aanmelden
 

-----------------------------------------------Disclaimer ------------------------------------------------

Dit bericht is verzonden door YMLP.com in opdracht van camping de Kikkerije, statutair gevestigd aan de steenwijkerstraatweg 96 c, 7942 HR Meppel, ingeschreven in het Handelsregister Gooi en Eemland onder KvK nummer 32.102.765.- 001. Aanbiedingen zijn op basis van beschikbaarheid en kunnen nooit rechten aan worden ontrokken. Voor meer informatie bezoek onze site.