---
Dit bericht wordt verzonden naar iedereen die zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief op www.kikkerije.nl een boeking heeft geplaatst in het boekingssysteem of zich heeft aangemeld op de SVR vakantiebeurs. Kunt u deze mail niet lezen klik dan hier op
---

Camping de Kikkerije Nieuwsbrief juni 2022                                     Nummer 170

Keuzes

Ik heb er deze maand voor gekozen om het thema weer eens door de hele nieuwsbrief toe te passen. Wij als mensen maken de hele dag door keuzes; wat eten wij vandaag, lekker of gezond, wel of geen vlees en wat voor (g)een toetje?

Ik krijg het gevoel dat wij steeds meer keuzes moeten maken in ons leven. Wel of niet op vakantie en waar gaan wij dan heen op vakantie? Gaan wij naar een hotel, B&B of een camping en dan de vraag hoe, met de auto, boot, vliegtuig of gewoon op de fiets? U merkt het al keuzes volop.

Zo hebben wij de afgelopen maand de keuze gemaakt om in het Hemelvaartweekend een viswedstrijd te organiseren. Zoals u weet konden wij de afgelopen twee jaar deze keuze niet maken en het leek ons leuk om weer eens een viswedstrijd te organiseren. Maar dan wel iets anders dan anders.

Bij de vorige viswedstrijden werd er altijd gevist om “visspullen” zoals haakjes, dobbers, netten en hengels. Deze keer hebben wij er voor gekozen om eens te vissen om vleesprijzen. Onze samenwerking met de familie Flinkert, de boer die vlakbij de camping een actief boerenbedrijf heeft, gaf ons deze keuze.

Negen bezoekers van de camping hadden de keuze gemaakt om mee te doen aan de viswedstrijd. Bij de uitleg van de visregels kregen de deelnemers al weer een keuze namelijk of ze koffie of thee wilden. Na de uitleg naar de visstek  en dan twee uur vissen en kijken wie dan de meeste vis heeft gevangen op lengte.

Tijdens de wedstrijd werd er meerdere malen gekozen om van tactiek te wijzigen. Dichtbij de walkant zitten de kleine vissen en in het diepere gedeelte zitten de grotere vissen. Tijdens de viswedstrijd wordt de lengte van de gevangen vissen gemeten. Vijf kleine visjes kunnen net zolang zijn als een grote vis. Dus voor welke tactiek werd er door de visser gekozen? De meeste vissers gingen vissen op de kleine visjes.

Als u naar bovenstaande foto kijk ziet u een man die erg geconcentreerd aan het vissen is. Toen ik hier zo naar aan het kijken was dacht ik “zou deze man model hebben gestaan voor het embleem op de beker’? Zie onderstaande foto voor de gelijkenis en eventueel de acht verschillen.

Aan het begin van de wedstrijd was er twijfel bij de deelnemers of er wel vis gevangen zou worden aangezien de dagen ervoor niet echt veel vis werd gevangen. Maar elf vissen maakten de keuze om te worden gevangen en door mij persoonlijk gemeten te worden hoe lang ze waren.

Vier deelnemers vingen vis en het was heel spannend omdat de gevangen lengtes heel dicht bij elkaar lagen. De uitslag was als volgt:

1ste prijs Jaap  totale lengte 47 cm 

2de prijs Clement totale lengte 45 cm

3de prijs Henk totale lengte 19 cm

4de prijs Pascal totale lengte 17 cm

De eerste 3 prijswinnaars kunnen een vleesprijs naar keuze ophalen bij de fam. Flinkert. En Jaap won de duim van de eerste prijs en de eeuwige roem. Volgend jaar weer een viswedstrijd?, tja het blijft een keuze.

Tijdens de viswedstrijd kreeg ik nog een leuk verhaal te horen. Een grote snoek heeft de keuze gemaakt om zijn verblijfsplaats vlak onder een stijger van een van mijn gasten het houden. Visserslatijn dacht ik. Tot dat ik een gevangen visjes terug gooide in het water…. dacht ik. In werkelijkheid gooide ik dat visje recht in de bek van de snoek. Hij blij …. en nu was het verhaal bevestigd en moest ik het wel geloven.

Ik denk dat wij de keuze moeten maken om mensen die gaan pootjebaden te waarschuwen waar de verblijfplaats van de snoek is. Ik weet namelijk niet of deze snoek een verschil ziet tussen een visje of een paar tenen van een van onze bezoekers. U voelt het al aankomen he ….

Iets wat niet direct met de camping te maken heeft maar wel met mij, is de voortgang van mijn nieuwe bedrijfspand. Ik krijg de laatste tijd best vaak de vraag hoever het staat met de verbouwing. De keuze voor de tafels en de stoelen voor het eerste lokaal zijn gemaakt.

In mijn nieuwe bedrijfspand komen twee leslokalen en een kantine. Lokaal 1 is zo goed als klaar en aan de rest moet nog heel veel werk worden verricht. Wanneer er weer een deel klaar is toon ik u met alle plezier de foto’s in deze nieuwsbrief.

Aankomend weekend staat het Pinksterweekend voor de deur. De camping staat dan weer helemaal vol. Het weekend erna is het grachtenfestival in de binnenstad van Meppel. U kunt dan genieten van oude schepen en het uitvoeren van ambachten uit de oudheid. Het wordt dus weer een maand met van allerlei activiteiten. Voldoende keuzes om eens naar ons toe te komen.

Bij ons zijn alle vormen van kampeermiddelen van harte welkom. Afgelopen maand hadden wij bovenstaande kampeerbusjes op bezoek. Helemaal leuk om te zien dat een vervoersmiddel wordt omgebouwd tot een kampeermiddel.

Mocht u na het lezen van deze nieuwsbrief denken “wat een hoop keuzes” dan is mijn doel bereikt aangezien het thema deze maand keuzes was. En wat wordt het volgende maand. Dat wordt voor mij dan weer een keuze aan het eind van de maand.

Met vriendelijke groeten

Jan Koop de Wolde

Verrassingen uit de omgeving

In deze rubriek laten wij u elke maand via de nieuwsbrief kennis maken met verrassende plekjes in de omgeving van onze camping.   

Deze keer laten wij u kennis maken met 

Deze keer laten wij u kennis maken met een museum aan de basis ligt van ons huidige sociale vangnet. Museum de Proefkolonie in Frederiksoord.

Johannes van den Bosch was een man met principes en een groot sociaal hart. In 1818 besloot deze jonge generaal majoor iets aan de armoede van zijn stedelingen te doen, door ze over te brengen naar het grotendeels onontgonnen Overijssel en Drenthe.

Daar aangekomen werden deze mensen aan het werk gezet in ruil voor voedsel en onderdak. Deze gezinnen vormden de eerste bewoners van de Koloniën van Weldadigheid. Het was hard werken voor het hele gezin, want zelfs de kinderen kregen taken.

 

De gezinnen kwamen oorspronkelijk uit vervallen stadswoningen, waar ze amper te eten hadden. Voor hen was dit een nieuwe - en hopelijk betere – toekomst.

Er werden huisjes gebouwd waarin de gezinnen konden wonen – soms woonden ze er met wel 12 man, 4 in een bedstee – en iedereen kreeg kleding, zodat de kolonisten altijd te herkennen waren.

Het plan van Johannes was, om de kolonisten zo hard te laten werken, dat de kosten en de baten gelijk bleven. Hiervoor was een gedegen administratie nodig en ook een flink aantal toezichters.

 

Johannes, die bij de koloniën woonde, vroeg zijn broer om hulp. Samen bedachten zij nieuwe plannen. Er kwam leerplicht voor de kinderen, zodat zij waardevollere werknemers zouden worden.

Gezinnen die zich niet aan de regels hielden, werden teruggestuurd of gestraft.

 

Het museum geeft ook de indruk dat je niet perse beter af was in de koloniën en dat laat dit filmpje ook wel doorschemeren (8) Museum de Proefkolonie - YouTube. Het museum is vrij klein, maar de interactieve tour is zeker interessant en geeft een goede inkijk in de geschiedenis van de kolonisatie van het Noorden en de trieste werkelijkheid achter armoede en standsverschillen. 

In de souvenirwinkel kunt u interessante boeken vinden over deze geschiedenis van onze verzorgingsstaat, maar ook leuke snuisterijen en alles zonder kinderarbeid.

Als u het museum uitkomt, kunt u het terrein af en bij de rontonde linksaf  en vervolgens weer linksaf de boslaan in, waar de geschiedenis verder gaat.

Hier vindt u informatie over de centrale gebouwen en de gaarkeuken (waar nu een woonhuis staat)

Terug naar de weg komt u langs dit mooie kolonisten huisje. Denk je eens in dat daarin 12 mensen hebben gewoond!

Hopelijk heeft u veel opgestoken van het museum en heeft u ook nog even de tijd genomen om hier een lekker kopje koffie te drinken of te lunchen.

Museum de Proefkolonie

Majoor van Swietenlaan 1a

8382 CE Frederiksoord

Dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur

 

Liefs, Caroline en Jan Koop

 

 

 

Aanbieding
 

Camping maand aanbiedingen

Boekt u voor minimaal 1 week in de maand juni 2022, dan krijgt u bij aankomst twee bijzondere verrassingen. 

Vermeld bij uw boeking de kortingscode 

NBJ22TS

 

 
Archief

Nieuwsbrieven 2021

Nieuwsbrief januari 2021

Nieuwsbrief februari 2021

Nieuwsbrief maart 2021

Nieuwsbrief april 2021

Nieuwsbrief mei 2021

Nieuwsbrief juni 2021

Nieuwsbrief juli 2021

Nieuwsbrief augustus 2021

Nieuwsbrief september 2021

Nieuwsbrief kerst 2021

Nieuwsbrieven 2022

Nieuwsbrief januari 2022

Nieuwsbrief februari 2022

Nieuwsbrief maart 2022

Nieuwsbrief april 2022

Nieuwsbrief mei 2022

Nieuwsbrief juni 2022

Denk ook aan het milieu en print deze mail niet onnodig uit.

Inschrijven nieuwsbrief

Heeft u genoten van onze nieuwsbrief  en bent u nog geen nieuwsbrief abonnee? U kunt elke maand onze nieuwsbrief via de mail ontvangen als u hieronder uw u e-mail adres achterlaat.

                                     
Aanmelden
 

Volg ons op Twitter via @kikkerije.

Als bezoeker van de camping kunt u hier uw ervaringen delen 

Wij maken elke nieuwsbrief filmpjes die u hier terug kunt kijken 

-----------------------------------------------Disclaimer ------------------------------------------------

Dit bericht is verzonden door YMLP.com in opdracht van camping de Kikkerije, statutair gevestigd aan de steenwijkerstraatweg 96 c, 7942 HR Meppel, ingeschreven in het Handelsregister Gooi en Eemland onder KvK nummer 32.102.765.- 001. Aanbiedingen zijn op basis van beschikbaarheid en kunnen nooit rechten aan worden ontrokken. Voor meer informatie bezoek onze site.